Ik ook?

Ik zie al de #metoo-berichten voorbij komen op Facebook en ik denk al dagen na over of ik iets moet posten en zo ja, wat. Ten eerste schrok ik van de aantallen, wat nu ik er over na heb gedacht eigenlijk best vreemd is. Toch kan ik erin komen dat er mannen zijn die denken: ja ja, het zal wel. Dat ze het niet geloven. Ik vind niet dat vrouwen die uitleg verschuldigd zijn. Aan de andere kant geloof ik dat het kan helpen om te laten zien wat het voor vrouwen betekent, namelijk: je lichamelijke integriteit is niet vanzelfsprekend. Zelfs niet als je buiten de zeer smalle grenzen van het schoonheidsideaal valt. Beloofd. Er kan zomaar, op elk moment (ja, echt elk moment) aan je lijf gezeten worden. Op elk moment kan er een man in jouw buurt verschijnen die gelooft dat jouw lijf zijn recht is, bijvoorbeeld omdat je vriendelijk lachte. Mijn laatste ervaring was op klaarlichte dag op station Utrecht Centraal. Door een conducteur.

Ik heb gelukkig nooit iets traumatisch meegemaakt, maar er is vaker dan eens ongevraagd over mijn grenzen heen gegaan. Door volslagen vreemden, vriendelijk ogende volwassen mannen, die denken dat het okay is om na een gesprek van amper 1 minuut mijn borsten of billen aan te raken. En zelfs door een vriendje. De details zal ik niet delen, want dat is dan toch te persoonlijk, maar acceptabel was het – achteraf gezien – niet.

Meisjes moet niet geleerd worden zich te verdedigen, jongens moet geleerd worden wat normaal is. Dat het van twee kanten moet komen. Aanrakingen stelen hoort daar niet bij. De grenzen opzoeken zonder overleg hoort er niet bij. Overreding hoort er niet bij. Je partner negeren hoort er niet bij. Controleren wat de ander wil, wel.

Gek dat het altijd geleken heeft ‘of het erbij hoort’. Dat vind ik het positieve aan deze berichten, die bewustwording, en daarom post ik nu ook, hoewel het (weer) een mate van blootlegging is die me ongemakkelijk maakt. Ik voel me geen slachtoffer, maar het is belangrijk dat duidelijk wordt dat seksuele grensoverschrijding niet normaal is. Het is tijd dat iedereen zich dat realiseert. #metoo, dus.

 

Leave a Reply