Verdediging proefschrift

Copies of my thesis on a table, with a small pile of book inserts on the left.

Het is bijna zover, ik mag binnenkort mijn proefschrift gaan verdedigen. Voor de nieuwsgierigen alvast wat meer informatie.

Wat is de titel?

Reading beyond the female: the relationship between perception of author gender and literary quality.

Waar gaat het over?

In het Nederlandse literaire veld doet de vrouw nog steeds niet echt mee. Haar werk wordt nog altijd minder literair gevonden. Ze schrijft wel, maar blijft niet. Er wordt in de media al jaren gespeculeerd over de oorzaken, ik probeer dichter bij het antwoord te komen met mijn proefschrift. Dit doe ik door eerst een beeld te geven van de genderverschillen in het Nederlandse literaire veld: waar komt het verschil in waardering vandaan? Vervolgens kijk ik naar de teksten zelf – onder andere met computeranalyses. Hebben vrouwen nu echt zo’n andere stijl? En wat betekent het als een onderwerp ‘vrouwelijk’ wordt gevonden? Deze vragen beantwoord ik in mijn proefschrift.

Wanneer is het? Mag ik ook komen?

Iedereen is van harte welkom op de openbare verdediging van dit proefschrift op vrijdag 18 mei 2018, 11:00 in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam.

Wat houdt zo’n verdediging in?

Eerst ga ik een dikke 10 minuten in het Nederlands vertellen waar mijn onderzoek over gaat. Dat is het lekenpraatje. De bedoeling is dat dit voor iedereen goed te volgen is. Dan komt de commissie binnen, van wie de professoren in toga komen. Zij stellen me om beurten – waarschijnlijk in het Engels – vragen over mijn proefschrift. Deze vragen zijn heel specialistisch en voor weinig mensen echt goed te volgen, tenzij ze mijn proefschrift kennen. Na drie kwartier vragen stellen, komt de pedel binnen. Zij tikt met haar staf op de grond en zegt: “Hora est.” “Het is tijd”, dus. Dan gaat de commissie beraadslagen – krijg ik de doctorstitel ja of nee? Ze komen na tien minuten ongeveer terug, en als het antwoord ‘ja’ is, krijg ik mijn bul uitgereikt. Een van mijn promotors zal dan nog een praatje houden om me te feliciteren.

Moet ik me opgeven?

In principe niet, de verdediging is openbaar. Mocht je graag blijven voor de receptie naderhand, dan wil ik dat wel graag weten. Mail me dan via corina.koolen [at] huygens.knaw.nl. Als je een uitnodiging hebt gehad, dan heb je een link naar een Google-formulier gekregen, dan kun je het daarin aangeven.

Ik wil graag een kopie van het proefschrift, kan dat?

Mijn proefschrift zal als pdf op deze website beschikbaar worden gesteld, voor een gedrukt exemplaar kun je me mailen op het adres dat bij de vraag hierboven staat. Als je bij de verdediging aanwezig bent, dan zullen daar ook exemplaren klaarliggen.