Aan de arbeid!

vrouw van bovenaf gezien werkt aan laptop, naast haar een blok met pen door Avel Chuklanov via Unsplash

Het zal weinigen die mij kennen ontgaan zijn: mijn boek is uit! Dat is zo heerlijk, na maandenlang hard werken. Het voelt als de echte afsluiting van proefschrift. In 2018 waren er nog open plekken, in mijn boek kan ik eindelijk de antwoorden geven. Mijn proefschrift eindigde met TBC (to be continued), in mijn boek is dat QED (quod erat demonstrandum; wat bewezen moest worden, oftewel: ik heb het bewezen). Het voelt als klaar.

Nu wil ik iets nieuws. Stilzitten is namelijk niets voor mij. En na acht jaar wil ik iets anders. Daarom heb ik de afgelopen maanden Neel & Minne opgezet en dat vind ik heerlijk om te doen. Toch mist er iets. Neel & Minne, zo heb ik ontdekt, moet een parttime project blijven. Hele dagen breien haalt de lol er ook een beetje af, bovendien blijft dat eenzaam werk. Ik wil daarnaast weer schrijven.

Dit blog valt ook onder schrijven, dat geef ik toe, maar het is anders. Ik wil weer onder de mensen, een plek waar ik in teamverband kan werken. Samen naar een doel toewerken. De academische wereld is geen optie meer voor me – het is geen gezonde werkomgeving. Dus ben ik gaan kijken naar commerciële vacatures, naar IT-vacatures, naar allerlei communicatie-vacatures. Hoe vind je iets na jarenlang onderzoek gedaan te hebben? Ik wist het even niet. Het is een vraag die veel ex-wetenschappers bezig houdt of heeft gehouden, dus dat hoefde ik niet in mijn eentje uit te vogelen, zo leek me.

Toen herinnerde ik me dat ik bij een intensieve cursus van Qia coaching had geleerd mijn persoonlijke kwaliteiten te destilleren uit mijn eerdere werkzaamheden. Ik word overigens niet gesponsord door Chiat, ik ben oprecht enthousiast over de cursus Mapping out your road as a science professional. Chiat is een inspirerende, enthousiaste en geïnteresseerde coach. Door de tools die ik van haar mee kreeg, ontdekte ik waar mijn kernkwaliteiten liggen:

  • complexe informatie omzetten naar leesbare teksten
  • doelgroepen op de juiste manier aanspreken
  • netwerken bouwen

En die kan ik op verschillende van mijn interesses en kennisgebieden toepassen. Tadaa. Toen vond ik ineens vacatures waar ik enthousiast over werd.

Hoewel het voor sommigen misschien gek lijkt, na een periode van wetenschappelijk onderzoek en een mooi boek, voelt het voor mij natuurlijk. Ik vind ondernemen spannend, maar houd niet van risico’s nemen, dus ik wil geen fulltime freelance auteur worden. En ik heb tijdens mijn onderzoek nieuwe vaardigheden opgedaan, waardoor ik nu beter weet dat ik 1) weer communicatiewerk wil doen en 2) wat voor soort communicatiewerk ik wil doen. Niet zomaar geinige teksten schrijven, nee, complexiteit omzetten in leesbaarheid. Puzzelen en met antwoorden komen. En ik heb oprecht zin om weer in teamverband te werken.

Nu eens kijken waar ik het beste pas. Wish me luck!

Tot slot: ik hoor graag over jouw ervaringen. Hoe heb jij gezocht naar de juiste plek na de wetenschap? Hoe kwam je achter jouw kernkwaliteiten? Ben je in de buurt van de academische wereld gebleven of juist niet?

—-

Fotocredit: Avel Chuklanov via Unsplash
Noot: dit stuk is een herschreven versie van een eerdere blogpost. Deze versie legt meer de nadruk op de transitie van wetenschap naar een andersoortige functie.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial