Byeeee 2021, hallo nieuwe carrière

Eenvoudig gezegd was 2021 klote. Niet eens zozeer vanwege corona, maar alle ellende die mij en mijn familie is overkomen. Gebeurtenissen waar je weinig tot geen invloed op hebt en waar je mee om moet leren gaan. Dat is me beter gelukt dan ik had verwacht, maar het is wel — begrijpelijkerwijs — ten koste gegaan van mijn breiwerk, Neel & Minne en mijn blog.

Ik heb weinig goede voornemens, maar het kunnen afsluiten van 2021 geeft een psychologisch voordeel. Het gevoel van een nieuw begin. Toen ik van mijn vormgeefster Cecile Reijnders een kerstkaart kreeg, waarin ze schreef dat ze hoopte dat ik mijn blog weer op zou pikken, dacht ik: wat een goed idee, dat ga ik doen. Tot dat moment had ik er niet bij stil gestaan. Op het moment dat mijn jaar in de soep liep, gaf de blog me zelfs stress: al dat heen en weer over mijn werk en mijn lijf, het was niet consistent! Er was geen rode draad! Ik verander steeds van gedachten! Dat kan helemaal niet! Daarom heb ik tijdelijk een deel van mijn blog afgesloten.

Vandaag draai ik me om en kijk ik terug. Naar wat er de afgelopen twee drie jaar gebeurd is. En er is zeker een verhaal te vinden: ik raakte zwaar in de knoop met mijn werk en mezelf in het algemeen. Het resultaat was dat ik op zoek ging naar een oplossing voor het gevoel dat ik geen kant op kon. En ik probeerde alles uit. Dat beschreef ik in mijn blogposts, die ik vandaag allemaal teruggeplaatst heb.

Vervolgens maakte ik een bak rottige dingen mee en werd ik gedwongen de beslissingen die ik genomen had, opnieuw op zijn kop te zetten. Daar schreef ik niet over, ik had de energie niet. Ik ga niet zeggen dat mijn zoektocht nu klaar is, maar ik ben op een rustpunt gekomen.

Dat ging zo. Vlak nadat ik besloten had freelancen een kans te geven, moest ik snel meer geld gaan verdienen. Ik besloot er een baan in loondienst bij te nemen. Dat lukte voor geen meter. Toen ik niet meer wist wat ik moest, plaatste ik een oproep op social media: wie weet een baan voor mij? Daar kwam een onverwachte suggestie op, van een oud-collega. Praat eens met die-en-die, zij is technisch auteur. Ik had er nog nooit van gehoord. Toen ik uitzocht wat het was, dacht ik: handleidingen schrijven?! Dat klinkt saai. Maar ik had geld nodig, dus ik besloot het een kans te geven.

En wat bleek? Dat gesprek was verrassend interessant, mijn assessment ging goed. Toen ik aan de slag ging, bleek dat dit beroep zo goed bij mijn kwaliteiten past – analytisch denken, informatie organiseren, nieuwsgierigheid – dat ik niet alleen uitstekend presteer, maar het ook nog eens naar mijn zin heb. Ook sociaal gezien, want mijn collega’s lijken op mij, veel ambiverte nerdy mensen. Binnen een jaar vochten twee werkgevers om mij en nu heb ik een goed betaalde baan, in de vorm van een vast (!) contract. Dat is heel wat anders dan mijn droevige uittocht bij de wetenschap.

Mis ik het onderzoek? Op dit moment niet. Ik leer op andere manieren bij. Misschien komt dat nog, maar ik weet nog niet of dat opweegt tegen alle andere voordelen: weinig tot geen stress, een werkgever die ontzettend blij met me is, beter loon, vast contract, niet meer uren hoeven maken dan waarvoor ik betaald word om een carrière te kunnen hebben en intussen is het gewoon interessant werk. En een gelukje: mijn manager is prettig. Ze is flexibel en begripvol. Ik kan eerder weg om mijn kind op te halen. Ze zit niet op mijn vingers te kijken of ik mijn uren maak, zolang ik mijn werk goed doe. Ik ben tevreden.

Dat was mijn doel, twee jaar geleden: tevredenheid. Ik weet niet of dat voor een ander goed genoeg is. Ik weet ook niet of dat over twee jaar voor mij nog goed genoeg is, dat zullen we moeten zien. Maar ik heb goede hoop. Dit werk past bij mij, ik vind het leuk en ik kan groeien. Ik begin energie te krijgen voor mijn hobby’s (i.p.v. Netflixen). Ik lees weer en maak collages. In juni ga ik een textielstuk exposeren bij Textielfestival de Weerribben. En ik ga beginnen aan een laatste poging om van mijn eetstoornis af te komen. Wordt vervolgd dus…

Zit je ook met de keuze wetenschap of iets anders? Wil jij je eigen verhaal kwijt? Of heb je een vraag over mijn carrière-switch? Stuur me vooral een bericht.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial