Nieuwe stip

Een metroplatform gezien vanaf de grond, het beeld wordt gevuld met een gele blindegeleidenstrook. Je oog wordt getrokken naar het doel, het einde van de streep. Credit: Martin Sanchez via Unsplash

Toen mijn contract bij een wetenschappelijk instituut afliep, moest ik herstellen. Ik had maanden onder spanning gestaan – zou ik langer kunnen blijven? En toen dan eindelijk bleek, eind 2018, dat het niet zo was, raakte ik op drift. Jaren had ik gewerkt om een academische carrière op te zetten en ineens was dat doel weg. Gelukkig had ik toen nog mijn boek om op te focussen, ik had een nieuw doel. En toen was dat klaar. Ik moest een nieuwe stip aan de horizon vinden. Die analogie werd me aangereikt door de uitstekende coach Linda van der Wal, en ik herinnerde het me net pas weer.

Wat voor stip moet dat dan zijn? Er zijn qua werk twee opties: freelance werk en in loondienst. De vrijheid van de eerste trekt me aan, maar in loondienst heb je drie voordelen: een duidelijk doel, collega’s en een degelijk inkomen vanaf de eerste maand. Ik heb beide geprobeerd, solliciteren en freelance werk zoeken. Het eerste levert niks op, het tweede lijkt haast als vanzelf te gaan. Ik heb opdrachten als auteur, spreker en als breier voor heel diverse organisaties, zoals TextielPlus, ZonMw, Bibliotheek Midden-Brabant en De Volkskrant. Er zijn twee gemene delers:

  1. uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek aantrekkelijk maken voor een groter publiek (het mijne en dat van anderen);
  2. textielkunst – maken of bespreken.

Nieuw onderzoek zit hier niet bij. Dat wil niet zeggen dat ik dat helemaal laat gaan. Ondanks mijn voornemens ver te blijven van de wetenschap, kwam er recent toevallig iets op mijn pad waar ik wetenschappelijk onderzoek zou kunnen doen EN 1 en 2 zou kunnen combineren. Gelukkig wel buiten de academie om. Dat is alleen nog heel ver van zeker, dus daarover later meer.

Kortom, ik had mijn nieuwe stip eigenlijk al gevonden. De nieuwe kansen die me in de schoot geworpen leken, waren geen toeval. Ik heb er hard werk in gestopt. Ik heb bijvoorbeeld mezelf als auteur/spreker ingeschreven bij de KvK, hou deze site en blog bij. ik heb Neel & Minne opgezet en profileer me beter op LinkedIn. Ik kan intussen prima netwerken, al voelt het inmiddels niet meer zo (en dat is natuurlijk de reden dat het werkt). De opdrachten zijn de uitkomst van al dat werk. Mijn bedrijven gaan simpelweg lopen.

Tot nu toe heb ik niet willen toegeven dat dit was wat ik wilde, dat voor mezelf werken mijn echte doel is. Mij is met de paplepel ingegoten dat zekerheid het allerbelangrijkste is. Loondienst is lang zekerder geweest dan freelance werk – al vraag ik me af of dat nog steeds geldt. Ik zie de voordelen van loondienst en ik sluit niet uit dat ik dat uiteindelijk deels ga doen. Maar deze blogpost wordt mijn nieuwe startpunt. Mijn nieuwe stip is eindelijk duidelijk: een degelijk netto inkomen uit freelance werk (inclusief een vangnet).

De reden dat ik het niet durfde erkennen, is dat het tijdelijk inkomensproblemen oplevert. Laat ik daar maar eerlijk over zijn. Mijn bedrijf heeft een glimmende start, maar ik heb nog geen stabiel maandloon. Mijn spaarpotje is flink geslonken. Ik moet bovendien nog gaan investeren in pensioen en verzekeringen. Het geld, daar praten we nooit zo over. In al die mooie blaadjes en series volgen mensen hun hart, gooien ze het over een andere boeg, maken ze van hun werk hun hobby. Alleen in ‘Ik vertrek’ geven ze eerlijk blijk van financiële moeilijkheden, maar dat is de uitzondering. Zelfs met spaarpot is het spannend.

Alleen, het loopt. Ik heb opdrachten. Het wordt tijd om het ‘wat als’ los te laten. Ik weet niet meer waar, maar ergens heb ik gelezen dat het probleem niet is dat we bang zijn dat er alles fout gaat, maar dat we bang zijn dat alles lukt. Het wordt tijd om te accepteren dat dit is wat ik goed kan. En dat dit gaat lukken.

Dus? Diep ademhalen en … springen maar. Ik ben freelance auteur, spreker en machinebreier. En ik ben in te huren. Zo.

Edit: door veranderde persoonlijke omstandigheden ben ik alsnog in loondienst gegaan. En ook daar ben ik tevreden. Daar komt nog een post over.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial